30 aprilie 2010

Protestatarii ipocriti pe axa Bucuresti-Chisinau

Zilele acestea exista o problema similara a celor doua orase. Cainii maidanezi. Si nu numai. Si protestatarii ipocriti. Asa-zisii iubitori ai animalelor, si ai drepturilor animalelor, care ies la lumina numai cand aud cuvintele ‚eutanasiere’ si ‚caine vagabond’. Suspectez ca se creeaza o reactie instantanee care ii propulseaza direct in strada, lipiti de afise si pancarde. Isterici si ipocriti, in numele umanitatii.


Cum poti tu sa te autodefinesti ‚aparator al drepturilor animalelor’ si in acelasi timp sa aperi numai drepturile cainilor vagabonzi? Dar alte animale nu mai exista? Nu mai au drepturi? Nu trebuie si ele protejate? Un cal batut pana la moarte sau lasat in frig, ori sa moara de foame nu merita atentia acestor ‚nobile’ ONG-uri? Sau speciile pe cale de disparitie de pe plaiurile noastre nu merita sa iesiti in strada? Se vede treaba ca nu, din moment ce in presa citesc numai de protestele vizand eutanasierea de caini vagabonzi.


Solutia propusa de acesti iubitori de animale ar fi o eterna finantare pe bani publici si o propasire a maidanezilor, in virtutea dreptului lor la viata. Dar cu dreptul la viata al speciilor salbatice carora oamenii le ingusteaza constant habitatul natural cum ramane? Pentru acestea de ce nu ies dragii iubitori de animale in strada? Sau cum ramane cu creearea unor conditii decente de sacrificare a animalelor pe care le mancam? Pentru niste legi si metode de sacrificare mai umane a porcilor, vitelor, cailor, mieilor, de ce nu iesiti in strada? Nu e la moda? De ce sunt cainii mai cu mot si mai speciali decat alte animale care mor zilnic si pentru care nu iese nimeni sa protesteze? Daca iubim animalele si le aparam drepturile nu ar trebui sa o facem pentru toate? Sau ONG-urile care ies in strada protesteaza numai la stimul precis – cuvintele cheie ‚caine maidanez’?

Ma dezgusta ipocrizia, de ce ar avea un caine dreptul la viata cu mult mai mult decat orice alte animale pe care le crestem si le mancam? De restul nu va este mila?

Ca sa nu mai zic ca cel putin pentru cainii maidanezi se propune varianta eutanasiei, cu mult mai decenta si mai umana decat cele folosite in abatoarele unde se fabrica salamul. Cei mai multi iubitori de maidanezi, care striga prin fata primariilor, nu sunt de fapt vegetarieni, le place salamul, sunca, le plac carnatii, un gratar eventual.

Cati dintre cei care iesiti in strada sa protestati impotriva eutanasierii cainilor fara stapan purtati pantofi sau curea din piele (naturala si de la un animal candva viu, bineinteles)? Geanta? Manusi de piele? Haina de piele? Aud? Alea nu au fost si ele candva animale vii si cu dreptul la viata? V-ati asigurat ca au fost eutanasiate prin metode umane inainte de a cumpara pantofii?

Autoritatile din Bucuresti si Chisinau incearca sa rezolve aceasta problema neplacuta, in pofida protestelor si apelurilor catre umanitate. Nu ma pot impiedica sa nu ma gandesc ca daca pe strazi ar fi trait in libertate niste gaini maidaneze, sau ceva capre sau oi de maidan, sau orice animal care la noi se mananca, acestea ar fi mers de muuuuulta vreme la un gratar, un mic si o bere, si nu s-ar fi pomenit nici urma de protest. Dar ce spun eu?! De fapt nici nu s-ar fi ajuns la o asemenea escaladare a problemei, fiindca nu ar fi avut timp sa se inmulteasca.

Ce solutie propun eu? Propun ca ONG-urile iubitoare excusiv de caini vagabonzi sa inteleaga pana la urma ca aceasta situatie nu mai poate continua la infinit, si sa isi asume un anumit rol in problema eutanasierii. Este evident ca nimeni nu doreste acesti caini, nu se pot adopta atat de multi, si nu e normal sa fie intretinuti si hraniti pe bani publici, si nici sa fie liberi pe strazi. ONG-urile ar putea fi de un real folos, implicandu-se in mod activ, prin prezenta la fata locului in momentul eutanasierii (daca le pasa cu adevarat de suferinta animalelor) pentru a se asigura ca au fost ucise prin metode umane.

6 comentarii:

  1. foarte, foarte bine spus! Ipocrizie adevarata, ca sa nu mai zic de alt aspect; maidanezii sunt un pericol real, mai ales, cind numarul le permite sa se stringa in haite. Sunt destule cazuri, cind aceste haite au tabarit asupra oamenilor, in special al copiilor. Pe ei cine o sa-i apere de caini? Sau oamenii nu sunt asa importanti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este si periculos, fiindca de cele mai multe ori sunt infometati, ori isi apara teritoriul, si necivilizat pentru oameni, si incorect fata de caini, care nu merita sa moara calcati de masini, chinuiti, nu merita sa fie batuti ori transformati in tinte pentru exercitii de tir. Mi se pare cu mult mai umana o injectie care ii adoarme fara chinuri decat o astfel de viata.
    Dar ma refeream mai mult la anumiti oameni care se ocupa numai de caini, cand avem multe alte animale care merita si ele sa li se apere drepturile.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand trebuie sa precizez ca nimeni nu isi doreste mai mult ca mine sa vada Bucurestiul scapat de hoardele de caini fara stapan. Oamenii nu se simt in siguranta, imaginea orasului si a tarii sufera, mizeria troneaza peste tot. Iar cainii sunt bolnavi, flamanzi si chinuiti. Prin definitie, cainele e un animal domestic; un caine fara stapan e ceva ce pur si simplu nu ar trebui sa existe.

    Acestea fiind spuse, mi-as dori ca romanii sa inteleaga ca acesti caini nu sunt problema ONG-urilor. De fiecare data cand vine vorba de o solutie la aceasta problema, atat comunitatile locale cat si autoritatile gasesc rapid un tap ispasitor: ONG-urile. Cainii sunt problema comunitatii si a reprezentantilor sai alesi, necum a unor organizatii non-profit. E foarte usor sa dam vina pe altii, care nu vor decat sa ajute la urma-urmelor.

    Beleaua ar fi fost demult rezolvata, daca minunatii alesi ar fi fost consecventi cu programul de sterilizare. Ceea ce evident nu s-a intamplat, probabil motivatia fiind lipsa de fonduri. Sa nu uitam insa ca Romania e codasa la absorbtia fondurilor europene, ceea ce ma face sa cred ca mai degraba o lipsa cumplita de interes a creat situatia asta absurda. Cum vina trebuia sa fie a cuiva, e a lui Brigitte Bardot si a ONG-urilor.

    Sunt convinsa ca s-ar putea gasi solutii care sa convina daca nu tuturor, macar unei majoritati a celor implicati. S-ar gasi o groaza de veterinari, romani si straini, care sa sterilizeze gratuit cainii. S-ar gasi voluntari, s-ar gasi adaposturi, s-ar gasi fonduri. Cainii batrani si bolnavi ar putea fi eutanasiati. Am putea promova un progam european de adoptii. Problema e ca cineva ar trebui sa ia initiativa. Si cand spun cineva, ma refer la cineva cu putere de decizie politica, nu la ONG-uri sa initiative cetatenesti, deaorece puterea acestora e limitata. In 5-6 ani, cu un efort sustinut, problema ar putea fi solutionata.

    Bineinteles ca asta nu se va intampla. Conform traditiei romanesti, vom continua sa aruncam vina pe altii si sa delegam responsabilitatea.

    Cat despre ipocrizie... Mda. Eu sunt vegetariana. Se pune? As putea acuza ipocrizia celor care se indoapa cu miei de Paste si apara drepturile cainilor comunitari. Ideea e ca e o mare diferenta intre a omori un animal cu scopul de a il manca, si a omori un animal fiindca te deranjeaza. Mai ales atata vreme cat animalele alea au ajuns in strada din vina... celor care le-au aruncat acolo. A noastra, a cetatenilor Bucurestiului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema este ca de atatia ani NU s-au gasit suficient de multi voluntari, suficient de multi veterinari dispusi sa sterilizeze gratis, NU s-au gasit suficiente fonduri (nu din bani publici!!!), NU s-au gasit suficient de multi doritori sa ii adopte. Nu s-au gasit, si asta nu de ieri de azi, ci de ani de zile. Eu nu ii vreau pe strazi. Eu consider ca problema trebuie rezolvata o data pentru totdeauna.
    Eu consider ca toti cainii care nu se pot adopta intr-o saptamana sau maxim 2 trebuie eutanasiati.
    Nu impiedica nimeni si nimic existenta adaposturilor PRIVATE, sponsorizate cu fonduri PRIVATE, cu medici veterinari care sa faca voluntariat, cu voluntari de la ONG-uri si nu numai, care sa ceara sponsorizari de la Bardot sau de la cine vor ei. Si atunci? De ce aceste adaposturi private nu exista, ca sa preia toti cainii care urmeaza sa fie eutanasiati?
    Si de ce este atat de grav sa 'adormi' un caine cu o injectie (repet, fara a-l chinui)? Cand anumite personalitati se duc la vanatoare de mistreti si impusca sute si sute de animale nu mai ies ONG-uri pentru drepturile animalelor in strada sa tipe ca au si ei dreptul la viata, nu?
    Era aici vorba de ipocrizia oamenilor, nu despre solutii. Pentru mine eutanasierea este o solutie destul de buna, atata timp cat se face corect si fara a supune animalul la chinuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu astept ".ceva proaspat, picant, satios si simbolic... " ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubitorii de animale sunt foarte putini , in romania sunt doar iubitori de maidanezi . O parte din ei sunt fanatici lobotomizati si restul ONG-urile care fac bani grei pe spatele maidanezilor

    RăspundețiȘtergere